domingo, 15 de mayo de 2011

Nederland en haar fans in de bergen van Colombia

Leer artículo en español

De Colombiaanse journalist Jorge Enrique Botero vertelt dat tijdens het WK in Zuid Afrika, "Oranje", speciale aandacht genoot in het oerwoud van Colombia. In zijn nieuwe boek "Het leven is niet gemakkelijk, vriend", vertelt Botero het verhaal van Tanja Neimeijer, de Nederlandse die zich aansloot bij de Colombiaanse guerrilla en wiens verhaal de wereld is rondgegaan. Tanja's oorlogsnaam is Alexandra, maar in het dagelijkse leven binnen de guerrilla staat ze bekend als "Holanda".


In het boek van Botero, dat werd gepresenteerd tijdens de 24e editie van de Internationale Boekenbeurs van Bogotá, zijn er delen van de interviews met Tanja gereproduceerd. De aanwezigheid van Tanja binnen de FARC-EP werd pas bekend in 2007, nadat soldaten van het Colombiaanse leger haar dagboeken vonden in één van de kampementen van de guerrilla. Tanja vertelt in het boek van Botero dat tijdens het WK "ik via de radio naar de wedstrijden luisterde en overal waar ik kwam wist ik meer guerrilleros enthousiast te maken voor de strijd van het Nederlands elftal. We gaan winnen Nederland! riepen de jongens."

De interesse voor het Nederlands elftal groeide gestaag gedurende het verloop van het WK tot de climax van de finale. Tanja verbergt haar verdriet en teleurstelling na het verlies van het Nederlands elftal niet. Ondanks het verlies, had haar land gedurende weken alle aandacht gekregen van een groep subversieve fans.

No hay comentarios: